[보도자료]

서아프리카, 코로나19 확산으로 5천만명 기아 위협

2020.04.28 1484

서아프리카, 코로나19 확산으로 5천만명 기아 위협

– 영양실조 위험인구 8월까지 5000만명으로 늘어날 수 있어
– 코로나19 극복을 위해 지역을 넘어 국제적 연대 필요


서부아프리카경제공동체(ECOWAS)는 코로나19 감염이 환산됨에 따라 영양실조 위험인구가 오는 6월부터 8월까지 1700만명에서 5000만명으로 늘어날 수 있다고 밝혔다. 국제기구를 비롯해 아프리카 8개 지역은 금식과 합동 기도를 드리는 라마단 기간의 종교적 관습, 춘궁기, 그리고 내전 등과 같은 물리적 충돌로 인해 코로나19가 서아프리카에서 확산될 수 있다고 경고했다.

서아프리카 경제의 30.5%는 농업이 차지하고 있다. 여성들이 최전선에서 일하고 있는 농업은 가계수입의 70~80%를 차지하는 만큼 중요한 생계수단이다. 코로나19가 확산되면서, 서아프리카 농부들은 생계가 달린 농사를 지속할 수 없는 막막한 상황에 놓였다. 농번기에도 불구하고 양질의 씨앗과 거름을 살 수 없으며, 이로 인해 경제적 타격뿐만 아니라 식량부족 현상까지도 우려되고 있다.

목축업자 또한 사료값 상승과 지역 및 국경 폐쇄로 이동 방목이 제한되어 생계의 어려움을 겪고 있다. “가축 사료로 쓰이는 수수가 100kg 당 1만 6천에서 1만 9천 프랑(CFA)으로 가격이 상승하고, 식용 기름도 두 배나 올랐다”고 부르키나파소의 가축진흥협회장 아마도우 하마도운은 말했다.

도심 지역도 상황은 다르지 않다. 많은 나라가 국경을 폐쇄하고 자가 격리 등을 시행하면서, 식료품 가격이 급상승하고 생필품 조차 구하기 어려운 상황이다. 부르키나파소 지역 카페에서 일하는 토이 하자라는 “도시가 폐쇄되면서 시장 점유율의 75%를 잃었다”며, “직원 13명에게 급여를 줄 수도, 카페 운영을 위한 부자재를 살 수도 없는 상황”이라고 전했다.

서아프리카 지방 정부는 코로나19 위기 극복을 위해 농부, 어부, 목축업자와 같은 1차 산업에 종사자를 대상으로 지원을 시작했다. 서아프리카 농민.생산자 단체연합회장 이브라시마 쿨리발리는 “어려운 시기를 극복하기 위해서는 지역 농산물을 소비하는 것이 그 어느때보다도 필요”하다고 강조했다.

인도주의적 위기에 직면한 나라들은 식량공급 불안정으로 사정이 더욱 악화되고 있다. 부르키나파소와 니제르에서는 수천 명의 난민들의 식량 수요를 감당할 수 없는 그야말로 식량 위기상황이다. 옥스팜은 코로나19로 가장 큰 타격을 받고 있는 취약계층이 기근과 영양실조로 위협받지 않도록 감염병 예방과 식량생산에 대한 대응책을 마련해야 한다고 경고하고 있다.

각 국의 정부가 식량 가격을 통제하고, 소규모 농장의 식량공급과 수출을 보장하며, 취약계층을 위한 사회안전망을 설치할 것을 촉구한다. 코로나19의 위기를 극복하기 위해서는 지역적 연대뿐 아니라 국제적 연대가 필요하다. 특히 서아프리카 내에서 대응책을 마련할 수 있도록 서아프리카의 농민단체와 시민사회에 대한 지원이 절실히 필요하다.

서명 단체: Action Against Hunger, APESS, Care, Oxfam, RBM, ROPPA, Solidarités International, Save the Children

COVID-19: 50 million people threatened by hunger in West Africa

Published: 21st April 2020

According to the Economic Community of West African States (ECOWAS), the impact of the coronavirus pandemic could increase the number of people at risk of a food insecurity and malnutrition from 17 million to 50 million people between June and August 2020.

As Ramadan begins this week, eight regional and international organizations warn of the impact of the coronavirus combined with the lean season and conflict and insecurity, which will stretch the West Africa population in a period of fasting and sharing for some.

Food workers are struggling to continue their activities and see their livelihoods threatened. Measures must be taken to protect the most vulnerable and ensure food production, so that hunger and malnutrition are no longer a daily threat.

In the region’s main cities as well as in rural areas, despite Governments efforts, many communities are today facing difficulties in accessing food markets, with prices increasing quickly and many basic commodities becoming less available, the consequences of restrictive measures put in place, confinement or curfews, border closures and insecurity in certain areas.

In Burkina Faso, Amadou Hamadoun DICKO, President of the Association for the Promotion of Livestock in the Sahel and Savannah (APESS) says: “In a few days the 100 kg bag of millet has gone from 16,000 to 19,000 CFA and the liter cooking oil has almost doubled. Likewise, for breeders, the price of a bag of cotton cake to feed their animals has increased. With the virus, in addition to insecurity, I wonder how Ramadan will be lived this year”.

The coronavirus crisis combined with insecurity is exacerbating the threat of market stability and hitting an already very fragile food situation with full force. In countries facing humanitarian crises, access to food has become very difficult. In Burkina-Faso or Niger, humanitarian aid is unable to reach and cover the food needs of thousands of displaced persons, and the emergency has become vital.

While the agricultural season is also beginning, producers and farmers are already severely affected economically by the crisis and have difficulties in accessing quality seeds and fertilizers. 30,5% of West Africa’s economy is devoted to agriculture, which is the largest source of income and livelihood for 70-80% of the population, mainly women who are on the frontline. “We have lost 75% of our market because of the lockdown of the city of Bobo Dioulasso,” says Mrs. Toe Hazara, who works at the Café Rio dairy in Burkina Faso. “This situation is unbearable because we can no longer support the expenses of our 13 employees and pay our suppliers”, she says.

Pastoralist communities, already hit hard by the impacts of climate change and insecurity, are also impacted, as they can no longer ensure the transhumance of livestock, made impossible by the closure of regions or borders, which risks increasing conflicts between herders and farmers.

“The introduction of curfews restricts the possibility of watering the animals at night, so the crowds around the water points are very high during the day”, says Ismael Ag, breeder member of the Billital Maroobé Network (RBM).

To overcome this crisis, farmers, herders, fishermen and food processors are counting on the support of the region’s Governments to carry out a production campaign that has begun in most localities. Ibrahima Coulibaly, President of the Network of Farmers’ and Producers’ Organizations of West Africa (ROPPA) said: “We also hope that political decision-makers and citizens will become more aware of the need to encourage local production and consumption, which has even more meaning and importance today”.

We, the leaders of peasant organizations and international NGOs call on all governments to control prices, to ensure the supply of food from family farms and the transport of goods across borders, but also to put in place social safety nets to help the most vulnerable.

In this global crisis, regional and international solidarity is also required and the support of donors to West African States, farmers’ organisations and civil society is urgently needed, to help them face this crisis in a fragile regional context.

Contact information
Claire Le Privé in Dakar, Senegal (GMT) I (+221) 78 140 47 93 I claire.leprive@oxfam.org